Kezdőlap > Solid Edge > Legyünk karakteresek

Legyünk karakteresek

Megjelent a Solid Edge ST7 magyarul. Mindig van valami kis gikszer, amin el lehet csúszni. Olyankor szokott előfordulni, amikor valaki vagy valakik, úgy döntenek valamiről, hogy nincsenek mindennek tisztában, nincs megfelelő információjuk.

A Solid Edgeben kezdetektől fogva benne van a Solid Edge ISO betűkészlet. Ez a betűkészlet lett kiegészítve a hosszú ékezetes karakterkészlettel, valamint az átmérőjellel. Ez a módosított karakterkészlet az előző (ST7 előtti) verziókban a magyarítással került fel a számítógépünkre, e miatt tudtuk használni a műhelyrajzon az átmérő, valamint a magyar ékezetes betűket. Sokszor kértük a fejlesztőt, hogy egészítse ki a Solid Edge ISO betűkészletet a magyar karakterekkel is, de sokáig nem tette. Minden kelet európai nemzet (Cseh, Szlovák, stb…) is küszködött ezekkel a problémákkal. Sokaknak volt valami megoldása is. A csehek különleges helyzetben voltak, mert náluk a Solid Edge forgalmazás Siemens keretein belül történt, így “közelebb” álltak a fejlesztéshez. Ebben az esetben ez azt jelentette, hogy a Solid edge hivatalos telepítőjébe bele tudták tetetni a saját Solid Edge fontjaikat, ezt Solid Edge ISO CE-nek (Central Europe) nevezték. Ez mind a napig benne van a Solid Edgben. Azt ajánlották, hogy mi is ezt használjuk. Ez így jól is hangzott, csak az volt a baj, hogy másokat ebbe nem vontak bele, és így a magyar hosszú karaktereket (ŰÚŐÓ) nem tették bele a Solid Edge ISO CE betűkészletbe. – Akkor miért nevezték CE-nek??? – Sőt azt is elkövették, hogy az átmérő jelet a Currency Sign helyére tették. Ez azért baj, mert nem ott a helye. Minden egyes karakternek a Windows (sőt más operációs rendszerekben is) meg van a helye. Ha nem így lenne, akkor a betűtípus megváltoztatása miatt a karakterek másként jelennének meg a szövegszerkesztőben, programokban, ha betűtípust változtatunk. Nyilván ez nem elfogadható. Megírnánk egy ajánlatot a Wordben, utána betűtípust változtatnánk és értelmezhetetlen lenne az ajánlatunk. Nem?

7image

Amikor megkérdeztem tőlük, hogy miért oda tették, azt válaszolták, hogy azt a karaktert kevesen használják! ??????? No comment.

Az átmérő jelnek meg van a maga helye a karaktertáblában, oda kellett volna tenni, ahogyan ezt tettük mi is a Solid Edge ISO karakterkészlettel

image

Ezért használjuk Magyarországon a Solid Edge ISO karakter készletet a Solid Edge műhelyrajzokon szövegben, darabjegyzékben, furattáblában. Ezzel a karakterkészlettel jelennek meg a magyar hosszú ékezetes betűk és az átmérő jel is!!!! (ø, ŰŐÚÉÁÓ).

Akkor mi a gond a Solid Edge ST7 magyar verziójának megjelenésekor? Hát nagyon egyszerűen az, hogy a Siemens végre elkészítette a Solid Edge betűtípus Unicod-os változatát, csak egy új betűtípust hozott létre Solid Edge ISO Unicode néven. Ebbe benne vannak a magyar karakterek és az átmérő jel is.

image 

Ezt a betűtípust tette bele a Solid Edge telepítőjébe, valamint a csehek által készített Solid Edge CE betűtípust. Ha valaki feltelepíti a Solid Edge ST7 változatát, akkor a régi rajzok megnyitásakor a magyar karakterek nem jelennek meg, mert nincs a gépen az eddig használt Solid Edge ISO betűkészlet magyar megfelelője. Ezt a betűkészletet telepíti az Enterprise PLM üzletág EPLMKit csomagja.

Akkor mit használjunk ezek után? Ha lehet használjuk most már a Siemens által létrehozott Solid Edge ISO Unicode betűtípust. Ehhez az össze Solid Edge sablonunkat át kell alakítani, hogy a betűtípust kicseréljük.

Az EPLMKit-et tőlünk le lehet tölteni.

 

Szeretettel

Ityu

Reklámok
Kategóriák:Solid Edge
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: