Kezdőlap > Solid Edge > Solid Edge honosítás

Solid Edge honosítás

Nem egyszerű egy szoftvert honosítani, az sem mindegy, hogy ki csinálja! Olyan elhívatottság kell hozzá, ami csak kevés emberben van meg. Nagyon régen még a Solid Edge 4 verziónak a felhasználói kézikönyvét fordítottam. Kipróbáltam a fordítást, de nem nekem való!

Most újra kell kezdeni a Solid Edge ST5 honosítását, gyakorlatilag elölről kezdjük az egészet. Ez most oda fog vezetni, hogy két Solid Edge ST5 magyarítás lesz egy darabig. Amíg ez nincs teljesen kész, addig egy olyan Solid Edge verzióval fogok blogolni, videót készíteni, amelynek csak a témába vágó része van honosítva. Senki ne várja, hogy az eddigiektől jelentősen eltérő szakszavakat fogok használni. Végül is az elmúlt 15 évben ezeket a szakkifejezéseket használtam, ezeket oktattam, mindenki így ismeri. Ezért nincs értelme minden helyett új szakszavakat keresni, a régi megszokott helyett, de meg fogunk változtatni néhányat, ami nem volt szakmai", hogy jobb legyen. Most is, csakúgy, mint régen, ha valamit nem tudunk lefordítani, akkor keresünk olyan szakembert, aki ebben tud segíteni.

Ahogy írtam a honosítás nem nekem való, engem inkább az érdekel, hogy milyen számítástechnikai eszközökkel lehet egy szoftvert honosítani. Sok lehetőség van, de először nézzük meg, hogy a Solid Edge felületén megjelenő szövegek hol tárolódnak.

Amikor a Solid Edge szoftvert elkezdték fejleszteni a 90-es évek elején, akkor jó megoldásnak tűnt, hogy Windows-os erőforrás fájlokat használnak a szövegek tárolására. Ezeket az erőforrás fájlokat, illetve az abban lévő szövegeket, párbeszédablakokat, menüket, a Solid Edge mindig csak akkor tölti be a memóriába, amikor arra éppen szükség van. Ez mind a mai napig így van, ez a Windows standard. Ezeket az erőforrás fájlokat az angol nyelvű Solid Edge mindig a “…\Solid Edge ST5\Program\ResDLLs009”  mappában tárolja. A “ResDLLs” mappa név is innen jön; “Res”, mint Resource (erőforrás), “DLLs” (DLL-ek, azaz dinamikusan betöltődő könyvtárak, erőforrások.

Még meg kéne magyarázni a 0009 mappa nevet is. Az eredeti elképzelések szerint, Windows Standard, minden nyelvnek van egy saját kódja. A 0009 az angol nyelvé, a 000e a magyar nyelvé. Sokáig a Solid Edge is figyelt ezekre a lehetőségekre. A nagyon régi Solid Edge verziókban, a koncepció, fejlesztési irányelv is az volt, hogy a Windows operációs rendszer nyelvétől függően az erőforrás fájlokat a Solid Edge a megfelelő nyelvű mappából veszi. Ez azt jelentette, hogy egy magyar nyelvű Windows NT4, vagy Windows 98, vagy Windows Milleneum, vagy Windows 2000 operációs rendszeren a 000e mappából olvasta volna be az erőforrás fájlokat, ha ilyen nem volt, akkor az alapértelmezett 0009-es mappában lévő fájlokat olvassa be. Magyarországon a magyarítás úgy nézett ki, hogy a magyar nyelvű erőforrás fájlokkal, a magyarítás telepítője a 0009-es mappában lévő fájlokat felülírta. Így függetlenül az operációs rendszer nyelvétől magyarul indult el a Solid Edge.

Ha megnézitek a 0009-es mappában lévő fájlokat, akkor ott nagyon sok “.drx” kiterjezstésű fájl van. Ezekben vannak azok a szövegek, amelyek megjelennek a felhasználói felületen. Ezek a .drx fájlok valójában szabványos Windows-os dll-ek, amelyek Windows-os erőforrásokat tartalmaznak, menüket, párbeszédablakokat, képeket, ikonok, sztringeket (szövegeket), stb. Tulajdonképpen a Solid Edge honosítása ezeknek az erőforrásoknak a lefordítása.

Olyan szoftvert kell keresni, amely képes ezekből az erőforrás fájlokból kiolvasni az erőforrásokat és oda vissza is tudja menteni. Ilyen például a ResEdit. Ha letöltitek, telepítitek, akkor meg tudjátok nyitni benne a drx fájlokat, de csak úgy, hogy ha átnevezitek dll-re először. Így gyakorlatilag bárki elkezdheti magának lefordítani a Solid Edge-t, nyílván csak magának. Mosolygó arc 

Az alábbi kép a megnyitott 2D.drx azaz 2D.dll fájl erőforrásait mutatja:

image

Bal oldalon vannak a szerkeszthető erőforrások, amiket egyenként lefordítva honosíthatjuk a Solid Edge-t.

 

Sokszor kérdezik, hogy hogyan lehet beállítani, hogy néha angol, néha magyar nyelven használjuk a Solid Edge-t. A fentiekből következik, hogy a legalapvetőbb megoldás, hogy másolatot készítünk a 0009 mappáról, mielőtt felülírjuk a magyar erőforrásfájlokkal. ezek után a 0009 mappát és az átnevezett 0009 mappát váltogatva tudjuk a Solid Edge felhasználói felületét szabályozni. Ez csak akkor jó, ha a más-más felhasználóval jelentkezünk be a Windowsba. Sajnos a Solid Edge a rendszerleíró adatbázisban is tárol lokalizált szöveget, így előfordulhat, hogy nyelvváltásnál a rendszerleíró adatbázisban lévő szöveg nem egyezik meg az erőforrás fájlban tárolt szöveggel, így összekavarodhat a Solid Edge.  Szomorú arc Nem ajánlott egy Windows usernek több nyelvű Solid Edge-t használni!

Található video itt, de nem ajánlom senkinek, hogy komoly munkát végezzen ilyen körülmények között, mert előfordulhat, hogy nem fog működni. Kis kockákkal be lehet mutatni, de komoly körülmények között, mivel nincs hivatalosan támogatva ezért nem fog biztosan működni.

De mindenki úgy teszi tönkre a projektet, ahogyan szeretné. Egy terméktámogatónak felelősége van abban, hogy hogyan tájékoztatja az ügyfeleket és a nagyérdeműt az Interneten keresztül, kis kockával, vagy felelőséggel.

Reklámok
Kategóriák:Solid Edge Címke:
 1. Colombo
  2012. augusztus 29. - 20:44

  Akkor most ezt használjuk vagy sem? Kinek kellene hinnem? Van erről valami hivatalos infórmáció, leirás?

 2. 2012. augusztus 29. - 23:18

  Már vártam hogy végre valaki reagálja le a nem rég megjelentetett kockás mutatványt. Szerintem ez nem csak hit kérdése. Véleményem egyezik az ityuéval,biztosra kell menni, amugyis szakmaliag már töbször bizonyitotta az évek alatt hogy nem beszél badarságokat.Mindig megbizható és jó tanácsokat, segítséget kaptam tőle. A Solid Edge részéröl szerintem ez egy direkt politika hogy egymás mellé többet közvetlen ne lehessen feltenni. Attól fügetlenül sajnos nap mint nap belefut az ember illetve általam ismert cégek, hogy a kedves megrendelő egyel vagy 2 tővel korábbi verzióval dolgozik, pedig hires neves echte cég és mégis. De ha infóim nem csalnak akkor Ityukapitány ismer egy járhatóbb biztonságos, gyors megoldást, a kockás rizikóval szemben. Ha lesz időd publikáld, szerintem sokaknak segítesz vele.

 3. 2012. augusztus 30. - 08:29

  Egy másik cikk hozzászólásaként, már elmondtam a véleményem! íme:

  “Érdeklődve olvastam kérdésed és figyeltem a belinkelt videót. Ugyan ez a videó található meg az Ityu bejegyzésében is: https://csefalvayistvan.wordpress.com/2012/08/29/solid-edge-honosts/
  A megoldás benne van ebben a cikkben, amit a videó sugall. DE… Ez nem csupán egy “informatikai probléma” hanem annál sokkal több. A cikk utolsó két bejegyzését figyelmesen olvasd el kérlek!
  A Solid Edge fejlesztési igazgatója azt mondta, hogy a Solid Edge nem úgy van megírva, hogy több verziót futtatni lehessen egymás mellett ugyanazon az operációs rendszeren. Az ST3-ig bezáróan volt ilyen lehetőség, de csak szigorúan tesztelési célra. Ezt mi, mint akkori terméktámogatók soha nem is ajánlottuk a felhasználóknak még tesztelés céljára sem, mert tudjuk, hogy tervezés közben több tízmilliós vagy akár száz millós projektek készülnek el a Solid Edgben, így nem adhattunk ki olyan információt, amiért nem vállaltuk felelőséget mi és értelem szerűen a fejlesztő sem! Ha ezt valaki magánemeberként otthon megteszi lelke rajta, de hivatalosan, lógóval ellátva kitenni a web-re, több mint meggondolatlanság, ami igen könnyen balul sülhet el!!!
  Ha megkérdezik, hogy én kinek hiszek? A videó készítőjének vagy a Solid Edge első emberének???????? Hát bocsássátok meg nekem, de Dan Staples-nek hiszek!!! Azt is tudom, hogy dolgoznak azon, hogy biztonsággal lehessen egymás mellett futtatni több verziót, de jelen pillanatban a napi munkát nem veszélyeztető megoldás az az, hogy két operációs rendszert használsz és ezekre telepíted az egyes verzókat, vagy virtuális gépre telepíted a tesztelni kívánt verziót, ami nem fogja ugyanazt az “élményt” adni, de legalább biztonságos megoldás!
  Sajnos az élet, a mérnöki tevékenység bonyolultabb, mint két kicsi hasáb létrehozása, de ezt csak az tudja, aki ipari tapasztalattal (is) rendelkezik (talán az itt is közbeszóló tanár urak, majd megcáfolnak, vagy megerősítenek ebben)………………..
  Bocs a hosszú, de talán nem unalmas reagálásomért!”

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: