Kezdőlap > Solid Edge > Rajznézetben hibás élek? Mitől lehetnek?

Rajznézetben hibás élek? Mitől lehetnek?

“Szar a szoftver” – mondanák a rosszindulatúak. Biztos van benne valami, de a legtöbb esetben, legalábbis Solid Edge esetében nem erről van szó.

Csináljunk egy példát közösen, annyira egyszerű, hogy nem csinálok hozzá videót, inkább lépésekben leírom:

 • Nyissunk meg egy alkatrész sablont és “tervezzünk” bele egy hasábot, és mentsük el. (Azért írom, hogy tervezzünk, mert 3D-ben nem rajzolunk. A rajzolás maradjon meg a 2D-s világnak. Mosolygó arc) Mindegy, hogy milyen méretű.
 • A Solid Edge Gomb->Új->Szerelés készítése paranccsal az előzőekben elmentett alkatrészt tegyük bele egy szerelésbe, és mentsük el a szerelést.
 • A szerelésben a hasáb alkatrészt duplikáljuk. Válasszuk ki az alkatrészt és a CTRL billentyű nyomtartása mellett a kormánykerék segítségével másoljuk le a hasábot még egy példányba, úgy, hogy az alkatrészek messék egymást! Valahogy így fog kinézni!
  image
 • Erről készítsünk egy műhelyrajzot! Solid Edge Gomb->Új->Rajz készítése. Ne futassuk a rajznézet készítés varázslót, ilyenkor egy ISO nézetet kapunk automatikusan.
  image
 • A műhelyrajzunk valahogy így fog kinézni. Ugye nem erre számítottunk!
  image

 

Szar a szoftver? Lehet, de nem árt egy kicsit gondolkodni. Szerintem azzal egyetért mindenki, hogy a fenti egyszerű példát sem lehet a valóságban összeszerelni, mivel ütköznek az alkatrészek. Képzeljünk el nagy összeállítást, ahol több ezer alkatrész van összeszerelve és az alkatrészek ütköznek. A legyártott alkatrészeket nem lehet ebben az esetben sem összeszerelni. Ha egy ilyen nagy összeállításról készítünk műhelyrajzot, akkor a nézetekben előfordulhat, hogy alkatrészek nem látszódnak, vagy olyan éleket látunk, amiket nem kellene.

Mit lehet ilyenkor csinálni? Elvárható, hogy alapból ilyen “ütközött” alkatrészek esetében is legenerálja az összes élt? Hát elvárható lehet, de minek? Áthatási éleket szeretnénk valójában látni, amit úgy sem lehet összeszerelni? A Solid Edgben alapból ki van kapcsolva az áthatási élek számítása, amelyet bár mikor bekapcsolhatunk a következő panelen. Nekünk kell eldönteni, hogy bekapcsoljuk-e vagy sem. Ha bekapcsoljuk, akkor a műhelyrajz készítés ideje hosszabb lehet, mivel az áthatási éleket is ki kell számolni.

image

Ha bekapcsoljuk az Összemetsződések feldolgozása parancsot, akkor a fenti esetben a műhelyrajz így fog kinézni (ugye így mennyivel másabb):

image

Ez geometriailag biztos helyes, ezt tanultuk ábrázoló geometriából, de mérnökileg nem.

Konklúzió:

 • Ha gyanús, hogy a műhelyrajzon hiányoznak vonalak, akkor nagy valószínűséggel rossz a 3D-s szerelés, alkatrészek. Ütközések vannak benne. A szerelésben az Ütközés vizsgálat paranccsal meg kell keresni az ütközéseket, hogy a valóságban is gyártható, összeszerelhető legyen a gépünk.
 • Az elmúlt időszakban a “nem megfelelő” vonalak a rajznézetben jelentős része, mind erre voltak visszavezethetőek.
Reklámok
Kategóriák:Solid Edge Címke:
 1. Még nincs hozzászólás.
 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: