Kezdőlap > Solid Edge > Hozzunk létre projekt lemezeket!

Hozzunk létre projekt lemezeket!

Érthetetlennek tűnik a cím, de a poszt végére kiderül, hogy mégis van értelme. Mindenki ki tudja próbálni, ha Windows 7 Professional vagy Enterprise operációs rendszeren dolgozik.

A Windows 7-ben lehetőségünk van Virtuális lemezeket létrehozni, amelyeket úgy kezelhetünk, mintha valódi merevlemezek lennének, ennél fogva ezeknek a virtuális merevlemezeknek betűt is adhatunk. Nézzük is meg:

A Számítógép-kezelés ablakban a Lemezkezelés részre, ha jobb egér gombbal kattintunk, akkor a helyi menün ki tudjuk választani a Virtuális merevlemez létrehozása parancsot.

SNAGHTML617475b

A megjelenő párbeszéd ablakban be tudjuk állítani azt a fájlt, ami a virtuális merevlemezünk lesz. Megadhatjuk a méretét, ez az én esetemben 10GB. Valamint azt is, hogy a dinamikusan bővüljön-e vagy sem.

SNAGHTML62e65c4

Az így létrehozott lemezt a szokásos módon inicializálni kell.

image

Inicializálás után pedig partícionálni kell. Ha ezzel megvagyunk, akkor van egy merevlemezünk, amelyet a szokásos módon kezelhetünk Windows Intézőben (vagy egye-fene Total Commanderben)

Mire jó ez az egész tervezési szempontból? Talán arra, hogy egy kicsi szemléletmódot tanuljunk és megismerjünk a szokásostól más lehetőségeket is.

No meg arra, hogy ha mi egy kicsi cég vagyunk, és több partnerrel, vagy projekttel dolgozunk, akkor minden projektre létrehozhatunk egy virtuális lemezt, erre a virtuális lemezre menthetjük a Solid Edge állományainkat. Nem lesznek hibás csatolások, mert mindig a megadott betűjel alatt találhatóak az SE fájlok. Ha az egész projektet archiválni kell, vagy a partnernek oda kell adni, akkor egész egyszerűen CSAK a létrehozott VHD állományt kell odaadni a partnernek, vagy háttértárolóra kiírni.

Talán nem volt világos, de a virtuális lemezek használatakor az összes fájl tulajdonképpen a létrehozott VHD fájlban van benne. Ha a partnerünknek odaadjuk ezt a virtuális lemezt (a VHD fájlt), akkor ezt ő Windows 7 alatt fel tudja csatolni, ugyanolyan betűjel alatt megőrizve az egész tervezési struktúrát, és máris tudja használni.

Ha létrehozáskor a Dinamikus opciót választjuk, akkor a VHD fájl mérete csak akkor lesz, hogy benne az adatok elférjenek.

Reklámok
Kategóriák:Solid Edge
 1. Oláh Gergely
  2011. július 31. - 02:08

  Nem akarok maradinak tűnni, de nekem eddig tökéletesen megfelelt, hogy van minden projektre EGY mappa és mindent abba mentek. Szabványos alkatrészeket pedig mindig a revíziókezelővel kimentem. Ha közös projektek vannak, akkor pedig a Dropbox-on keresztül frissül minden a munkahelyi és akár az otthoni gépek között is.
  Egyébként ötletes gondolat, lehet még hasznát veszem.

  Ha már felmerült a revíziókezelő: eddig igazán csak a “másolás” és “átnevezés” parancsokat használtam belőle, esetleg valami gondolatébresztőt tudnál adni, hogy még milyen lehetőségek rejlenek benne?

  • 2011. augusztus 4. - 16:35

   Ezek csak lehetőségek. Aki karja használj, aki nem az nem. Nem biztos, hogy a “mappázgatás” a legjobb megoldás, habár kézenfekvőnek tűnik, mert mindenki alapból azt használja.

 2. Tóth Béla
  2011. augusztus 1. - 09:33

  Ez a cikked is nagyon sok újat adott nekem, kipróbáltam, már forog az agyam az alkalmazásán.

 3. Molnár Zsolt
  2011. szeptember 4. - 13:34

  Jó cikk… esetleg még elő lehet venni a régi öreg subst parancsot is a dosos ismeretanyagból 🙂

  • 2011. szeptember 5. - 20:09

   Valóban volt ilyen parancs. A VHD lemez azért több, mert ha partnernek kell odadadni a fájlokat, akkor elég egy VHD lemzt betömöríteni és azt elküldeni a partnernek, amit ki tud tömöríteni, felmountolja a megfelelő betüre és már használhatja is.

 4. Zotyoo
  2013. október 10. - 08:36

  Annyit tennék még hozzá, és ez sajnos kimaradt a cikk írásakor, hogy a virtuális lemezekre is beállítható a BitLocker… Aki fontos állományokat tesz ilyen meghajtóra, az mások számára elérhetetlenné tudja tenni. Így nem az egész fizikai meghajtó lesz titkos, amin a vhd van, hanem csak maga a virtuális kötet.Win 8 esetében nem 2 TB, hanem 64 TB lehet a max virtuális lemezméret.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: