Kezdőlap > Solid Edge > Aktív/inaktív alkatrészek a Solid Edge szerelésekben

Aktív/inaktív alkatrészek a Solid Edge szerelésekben

Gyakran tapasztalom, hogy a tervezők, akik Solid Edgeben kezdenek dolgozni, mivel nem voltak tanfolyamon, nem ismerik a Solid Edgeben rejlő lehetőségeket, így az Aktív/inaktív alkatrészek előnyeit sem!

Manapság gyakorlatilag egy szoftvert megtanulni iszonyú nehéz autodidakta módon. Ennek több oka van:

  • A szoftverek tele vannak új funkciókkal, ezért fejlesztik őket. Nem biztos, hogy értjük az új funkciók lényegét, és azt, hogy miért is fejlesztették bele a szoftverbe.
  • Nincs idő a mindennapi munka mellett elmélyedni a szoftverben.

Ilyenkor jól jön a tanfolyam. Az egyik legfontosabb érvem a tanfolyam mellett; a tanfolyamon mindenképpen a tanfolyami anyaggal foglalkozik az ember!

Nos, akkor aktivizáljuk magunkat és kanyarodjunk vissza az Aktív/inaktív alkatrészekre.

Amikor a Solid Edgeben egy alkatrészt elmentünk, akkor az alkatrész megjelenítési és geometriai információit külön “stream-ben” tárolja el a Solid Edge. Ennek számtalan előnye van, itt olvashattok róla többet. Abban az esetben ha egy szerelést (összeállítást, *.asm) fájlt megnyitunk, akkor az alkatrészek megjelenítési információit tölti be a Solid Edge. Megteheti, mert azok külön helyen tárolódnak a fájlon belül. Ez azért jó így, mert kevesebb fizikai memóriára van szükség, ahhoz, hogy egy Solid Edge összeállítást meg tudjunk nyitni. Mivel így az alkatrészek geometriai információi nincsenek a memóriában, ezért nem tudunk az alkatrészről geometriai információt leszedni, DE BÁRMIKOR betölthetjük azokat a következő parancs segítségével:
image

Azoknál a szerelési parancsoknál, ahol szükséges lehet az alkatrészekről geometriai információt “lekérdezni”, a parancs szalagsorán megtalálható az Alkatrész aktivizálás parancs. Ezzel a paranccsal mindig aktivizálhatjuk az alkatrészt. Mindenkit csak bátorítani tudok arra, hogy használja ki ezt a lehetőséget!

Sokszor kapunk olyan kérdést, hogy lehet-e közvetlenül a szerelés fájl megnyitásakor aktivizáltatni az alkatrészt. Lehet, de tudni kell, hogy nincs mindig értelme! A fájl megnyitás ablak jobb alsó részében van a szükséges beállítás ahhoz, hogy mindent aktivizáljunk. Alapértelmezett a Mindent inaktivizál beállítás.

SNAGHTMLaa5da5e

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy aktivizáljuk az alkatrészeket, akkor a következő következményekkel számolhatunk:

  • Ha az összeállítás nagy, akkor a rendelkezésre álló 2GB fizikai memóriába nem fér bele, ezért meg sem lehet majd nyitni a szerelést. 32 bites operációs rendszer esetében ez egy fizikai határ, teljesen mindegy, hogy felső, közép vagy egyéb CAD szoftverrel dolgozunk. A Solid Edgebe azért fejlesztették bele ezt a megoldást, hogy NE kelljen őrülten erős gépet használni a tervezéshez. Persze azért nem árt, de a feladathoz lehet méretezni a számítógépünket.
  • Az összeállítás “lassabban” töltődik be. Persze mert be kell tölteni a geometriai információkat is. Próbáljátok ki a különbséget, egy viszonylag nagy összeállítás betöltését aktív és inaktív alkatrészekkel! Szerintem sokkal produktívabb, ha feladat közben aktivizáljuk a szükséges alkatrészeket.

Már hallom is, néhány konkurencia szoftvereit használó tervező kifogásait: 64 biten teljesen felesleges ennek a “featurenek” a használata, mivel 64 biten korlátlan memória áll rendelkezésünkre! Erre a következőket tudnám válaszolni:

  • Először is nem korlátlan. 64 biten 2^64 bit (~4TB) fizikai memóriát tudunk használni, de ebből a Solid Edge 128GB memóriát használhat. Persze ha sok pénzünk van akkor, tehetünk bele ennyi memóriát, de milyen merevlemezt használunk, ahhoz, hogy megnyitáskor a merevlemezről az adatok gyorsan beszaladjanak a memóriába. Próbáljunk csak meg egy 4GB-os home videót átmásolni egyik gépről a másikra!
  • Próbáljuk meg meggyőzni a főnökünket a 128GB memória szükségességéről.

Ti milyen számítógéppel dolgoztok?

Kategóriák:Solid Edge Címkék:
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Hozzászólás

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)