Kezdőlap > Solid Edge > Tartsuk karban a gépünket, avagy hogyan gyorsítsuk a tervezést!

Tartsuk karban a gépünket, avagy hogyan gyorsítsuk a tervezést!

Nem, nem arra gondoltam, hogy vegyünk új Notebookot, vagy táblagépet, és azt tartsuk a karunkban, hanem néha takarítsunk a számítógépünkben.

Tapasztalataim szerint a Solid Edge használata során előforduló hibák legnagyobb részét a Windows karbantartásának hiánya okozza. A Solid Edge a Windowsra operációs rendszerre épül (Windows Vista, Windows 7, még egy rövid ideig Windows XP), így a Windows problémáit is örökli. Ha nincs karbantartva a Windows, akkor a Solid Edge előbb utóbb hibára fut. Nézzünk meg néhány ilyen problémát, és azt is, hogyan tudjuk kijavítani.

 1. Ebben a blog bejegyzésemben arról írtam, hogyan helyezhetjük át a Solid Edge által ideiglenesen létrehozott fájlok helyét. Használja valaki? Érdemes!! Nos, itt van az első probléma forrása is, ugyanis miért érdemes áthelyezni? A Windows használók többségének fogalma sincs, hogy minden felhasználónak van egy ideiglenes (TEMP) mappája, amelyet illik üríteni. Töröljük rendszeresen ezt a mappát. Indítsuk el a Windows Intézőt (NE A TOTAL COMMANDERT) és a címsorába írjuk be a következőt: “%temp%” aposztróf nélkül. Ekkor megjelenik az ideiglenes mappánk. Ebből szinte az összes fájlt törölhetjük. Lesznek olyanok, amelyeket éppen valamelyik program használ, így azt értelem szerűen nem tudjuk letörölni, de a többit nyugodtan. Azt már csak félve merem megkérdezni; Ugye nem ebbe a mappába tároljuk a szükséges dokisainkat?
  image image
  Sok Solid Edge tervezői gépet látok, és tapasztalatom az, hogy ez a mappa bizony több gigabájtnyi felesleges adatot tartalmaz. Töröljük már le a felesleges fájlokat!
 2. Rendszeresen indítsuk el a Töredezettségmentesítőt. A fájlokat a Windows op. a merevlemez üres helyeire pakolja le. Előfordulhat olyan eset, amikor egy üres részre a fájl nem fér el, így a fájl úgy kerül letárolásra, hogy több üres helyre kerül a fájl egy-egy töredéke. Amikor megnyitjuk a fájlt, akkor a merevlemez olvasó feje, felesleges utakat jár be, hogy a fájlt be tudja olvasni a memóriába. A töredezettségmentesítő ezeket a fájl töredékeket hozza rendbe, úgy, hogy a fájlokat egy összefüggő területre másolja át. Főleg olyan helyeket érdemes töredezettségmentesíteni, ahol a Soldi Edge fájlokat tároljuk.
  SNAGHTMLba70bf
 3. A víruskereső szoftverünkben kapcsoljuk ki a Solid Edge fájlok ellenőrzését. Ezt minden víruskeresőben másképp kell csinálni, így itt most ezt nem részletezem.
 4. Ha szokatlan problémába ütközünk a Solid Edge tervező szoftver használata során, akkor tegyük a következőket a Solid Edge bezárása után:
  1. Töröljük le a Rendszerleíró-adatbázisban  (Beállításszerkesztő, regedit.exe) a következő kulcsot: “HKEY_CURRENT_USER\Software\Unigraphics Solutions\Solid Edge\Version XX”, ahol  XX – annak a Solid Edge veriónak a száma, amit használunk. Ha itt több szám is van, akkor töröljük le az összest.
  2. Indítsuk el a Solid Edge program mappájában lévő makevercur.exe programot. Ez az össze Solid Edge dll fájlt újra beregisztrálja, mintha elölről telepítenénk a szoftvert.

   Miért kell ezeket elvégezni? A Solid Edge tervezős szoftver működését az alapbeállítások irányítják, amelyeket az előbb említett rendszerleíró ágakban található értékek adnak. Ha ezek az értékek rosszak, hibásak, akkor a Solid Edge is hibásan fog működni.

 5. A virtuális memóriát állítsuk fix méretre, miután töredezettség mentesítettük a merevlemezünket. Nálam ezek a beállítások vannak.
  SNAGHTMLccdb26
 6. Frissítsük rendszeresen a Windows operációs rendszerünket.
Reklámok
Kategóriák:Solid Edge
 1. Oláh Gergely
  2011. június 11. - 23:19

  Szerencsére a Windows 7-es “üresjáratban” automatikusan futtatja a töredezettségmentesítőt, ha jól tudom, így igen ritkán kell külön futtatni újabban. Legfeljebb, ha mondjuk olyan igényünk van, hogy a JKDefrag-al az összes fájlt a meghajtó elejére/végére rendezzük (meghajtó partícionálás előtt igen hasznos!).

 2. 2011. június 14. - 13:27

  A lapozó fájlt érdemes, rögtön a Windows telepítése után beállítani, mert így a merevlemez elejére kerül, ami elméletileg gyorsabb elérést eredményez.

 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: