Kezdőlap > Oktatás, Solid Edge > Söprés?! Na söprés….

Söprés?! Na söprés….

Nem tetszik! Úgy történt, hogy Magyarország egyik legjobb gépészmérnök képző intézményében a kollegáim tartanak Solid Edge oktatást. Ami végül is nem baj, de az oktatandó anyag tematikáját úgy állították össze, hogy a szakkifejezéseket teljesen mellőzték belőle. Így adódhatott az a tematika, hogy a diákoknak a Söprést kellett megtanítani a kollegámnak!!!!! Egy gépészmérnök képző intézményben!

Az egyik Magyarországon is forgalmazott CAD szoftver Sweep parancsát sikerült ilyen szerencsétlenül lefordítani. Az Angol-Magyar nagyszótár alapján végül is valóban van ilyen értelmezése a szónak, de ennek így magyarul a gépészethez semmi köze. Ilyen alapon lehetne “suhintás”, “kanyarulat”, de a “méltóságteljesen vonul” sem rossz, vagy ha egy kis gépészetet is beleviszünk akkor lehetne “méltóságteljesen kihúz” is.

Persze tudom, hogy nehéz valamit angolról magyarra lefordítani, ennél talán már csak a lokalizáció a nehezebb. Solid Edgeben ezt Átvezetett kihúzásnak hívjuk. Lényegében arról van szó, hogy egy (vagy több) vezérgörbe mentén (tanultunk ilyet geometriából) egy (vagy több) keresztmetszetet (szelvényt) végig vezetünk.

SNAGHTML2ea997

Persze ebbe is bele lehet kötni, ezért aki tud jobbat írja meg és ha valóban jobb, akkor módosítunk a Solid Edge lokalizációján.

Az utóbbi időben sok helyen tartottam Solid Edge oktatást, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy a mérnökök (végül is teljesen mindegy, hogy milyen CAD szoftverrel dolgoznak) nem ismerik a parancsok neveit és ezért kérdezni sem tudnak rendesen. Annak idején amikor egyetemen tanultam az egyik előadó úgy kezdte az első órát, hogy azért kell előadásra járni, hogy a szakkifejezések megmaradjanak  bennünk és legyen egy közös nyelvezet, hogy a mérnökök megértsék egymást. Szerintem ez ugyanúgy vonatkozik a szoftverekre is. Jó lenne, ha a CAD szoftverek azonos funkciói azonos nevűek lennének! Persze ez melyik forgalmazónak jó?

Jelen pillanatban nagyon sokszor hallom a következőket:

-“Éppen egy 3D-s rajzot készítek és a következő…”  – A kollega éppen egy 3D-s összeállítást tervezett 3D szerelési környezetben, rajzot még nem csinált!

-“Az lenne a kérdésem, hogy a felső menüben a Tetrisre hasonló ikon mit jelent?” – na ekkor egy kicsit elgondolkoztam én is de végül sikerült kiderítenem, hogy szerelési környezetben a Konfigurációk létrehozás parancsra gondolt a tervező. Igaz, hogy már nincs menü, hanem csak Szalagsor, és ha egy kicsit megállítjuk ez egeret (nem mozgatjuk), akkor a Solid Edge mér a parancs nevét is kiírja, és máris értelmesen lehet kérdezni.
image

Sajnos olyan is előfordul, hogy a tervező kollega ki meri jelenteni, hogy Őt a parancs nevek nem érdeklik, nem is fogja megtanulni, hanem csak ikonokban fog gondolkodni.

Ilyenkor az jut az eszembe, hogy talán most kéne abbahagyni az egészet, mert tök értelmetlen ilyen mérnökökön segíteni!

Reklámok
Kategóriák:Oktatás, Solid Edge
  1. Még nincs hozzászólás.
  1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: