Kezdőlap > Solid Edge > Alkatrész, összeállítás tömegközéppontja Solid Edge tervező szoftverben

Alkatrész, összeállítás tömegközéppontja Solid Edge tervező szoftverben

A múlt héten keresett meg egy Solid Edge felhasználó, aki azt állította, hogy a Solid Edge rosszul számolja ki a megtervezett alkatrész tömegét és a tömegközéppont koordinátáit a globális origóhoz képest rosszul adja meg!?

Sok mindent lehet elmondani a Solid Edgeről, de azt hogy a tömeget rosszul számítja azt nem! eEért megkértem a felhasználót, hogy küldje el a kérdéses fájlt, amiben a modell van. Meg is kaptam, megnyitottam a Solid Edge ST2-ben és a következőket tapasztaltam:

 1. A modellt Solid Edge V17-ben készítették. Ez nem baj, csak fura volt, mivel a V17verzió már nagyon régi. Ennél már sokkal újabbat is le lehet tölteni az Internetről!
 2. A Vizsgálat menüszalag Tulajdonság parancsával előhívtam a Fizikai jellemzők párbeszédablakot, ahol az alkatrész fizikai jellemzőit lehet kiszámoltatni. A következő kép fogadott:
  Bekarikáztam a lényeget!!!
  Be volt kapcsolva a Felhasználói tulajdonságok kapcsoló! Ez azt jelenti, hogy a fizikai jellemzőket NEM a Solid Edge számolja ki, hanem a tervező adhatja meg azokat manuálisan. Tehát a Tömegközéppontot, a Főtengelyek helyzetét, stb…, a tervező adhatja meg. Persze, hogy rossz, ha a tervező rosszul adja meg!

  image

Megjegyzések

Amikor a Solid Edge alaptanfolyamon ennél a résznél tartunk, akkor jellemzően a tanfolyami résztvevők mosolyogva kérdezik, hogy egy ilyen szuper 3D-s tervező programnál mi értelme van manuálisan megadni az alkatrész fizikai jellemzőit?

Nos, a válasz egyszerű!

Tegyük fel, hogy egy nagy összeállításba bele kell terveznem egy szivattyút, vagy egy ventillátort vagy olyan 3D-s alkatrészt amit az internetről le tudok tölteni a gyártó honlapjáról. Ilyenkor nyilván a letöltött modell minden részlete (belső kialakítása) nem érdekes a számomra, csak az alakja és a csatlakozó felületeinek geometriája. Általában egy testet lehet letölteni. ha ennek a testnek a fizikai jellemzőjét kiszámíttatnám a Solid Edgeben, akkor a valóságtól eltérő adatokat kapnék. Ilyenkor van értelme manuálisan megadni a fizikai jellemzőit a testnek a gyártó katalógusa alapján.

Ha mindezt így csinálom és az alkatrészt beillesztem a szerelésbe és ennek a szerelésnek a fizikai jellemzőit számoltatom ki a Solid Edge-el, akkor a szerelésre nézve is VALÓS fizikai jellemző értékeket kapok.

Tanulságok

 • Nézzük meg mi a probléma valójában!
 • Ne higgyük el rögtön, amit állítanak mások!
 • Nem baj ha valaki régi verziót használ!
 • Olvassuk el néha a súgót, mielőtt kérdezünk.
Reklámok
Kategóriák:Solid Edge
 1. Még nincs hozzászólás.
 1. No trackbacks yet.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Enterprise Group PDM

Üdvözöljük az Enterprise Group PDM megoldások oldalán

Daily PLM Think Tank Blog

Product Lifecycle Management by Oleg Shilovitsky

olahl

Let IT flow...

Balássy György szakmai blogja

Megtanultam. Megosztom.

Solid Edge (R)eloaded

Minden ami Solid Edge!!!

Turóczy Attila szakmai blogja

(MCP, MCTS, MCT, MVP)

%d blogger ezt kedveli: